Mijn ervaring met een 5-daagse detox-sapkuur van JB

Er zijn meerdere manieren om je lichaam te ontgiften en te reinigen. Een detox sap-kuur is er daar eentje van, een populaire methode en dit kan je lekker thuis doen. Ik ging de challenge aan, en volgde een detox sapkuur van Juice Brothers.

Nu zullen velen denken: wáárom zou je sapvasten? Een sapkuur zou je lichaam helpen zichzelf te reinigen en ontgiften, voor meer energie zorgen en goed voor je huid en haar zijn. 4 jaar geleden heb ik dit een keer eerder gedaan alleen dat was in Spanje. Een detox-kuur met yoga, massages totaal tot rust komen. Het was een zeer zware maar positieve ervaring.

WAAROM

5 dagen lang niet eten, dat is vrij pittig voor iemand die van eten en koken houdt. Het leek mij een interessante uitdaging om dit nog een keer te gaan doen maar dan thuis. Laat het duidelijk zijn dat ik deze challenge niet ben aangegaan om af te vallen, maar omdat ik me de laatste tijd erg moe en energieloos voelde. Aantal weken terug ben ik geopereerd en daarna wat ongezonder gaan leven. Meer snoepen en minder sporten omdat ik moest herstellen van en operatie. Die combinatie komt vast bekend voor bij velen: als je veel met sport bezig bent ga je automatisch sneller gezond eten en zodra je niet met sporten bezig bent ga je sneller ongezond eten. Juist niet handig maar wel waar. Ik wilde van het snoepen en mijn suikerverslaving af vandaar dat ik met deze detox ben gestart.

JUICE BROTHERS

Ik zat op internet te surfen en toen zag ik Juice Brothers voorbijkomen. Ik vond de website en kuren er goed uit zien. Je kan kiezen tussen 1 tot 5 dagen sap-kuren. Daarna maak je de keuze uit Deep, Deeper en Deepest. Deep is met meer fruit en Deepest minder fruit en heel veel groenten. Deeper zit er tussenin.

Mijn keuze ging naar 5 dagen de Deepest sap-kuur. Aangezien ik ook al eerder ervaring had met een detox-kuur 4 jaar geleden. Als ik iets doe dan doe ik het goed.

Een sapkuur bestaat uit het nuttigen van 1 shot en 6 sappen per dag, vol met verschillende vitaminen en mineralen. Dit kan over een periode tussen de 1 en 5 dagen. Naast de sappen is het de bedoeling dat er niet wordt gegeten en alleen water of kruidenthee wordt gedronken. Om het lichaam voor te bereiden op de sapkuur is het verstandig twee dagen voor, en twee dagen na de cleanse geen alcohol, cafeïne en nicotine te gebruiken of rood vlees te eten.

Doordat het lichaam niet veel hoeft te verteren tijdens een sapkuur, kan na een of twee dagen het energieniveau stijgen. Darmen, nieren en lever zijn ontgiftingsorganen die tijdens het proces zullen proberen om niet-lichaamseigen stoffen en overmatig vuil via de huid af te voeren. Tijdens een cleanse worden deze organen als het ware gereinigd en daarom kan ook de huid er beter uit gaan zien. Bron: https://juicebro.com

Een 5 daagse sap-kuur kost €200,- euro. Het is niet goedkoop alleen wel heel makkelijk. Het wordt thuisbezorgd en je kan kiezen uit bevroren of vers geleverd. Ik moest 35 flessen totaal gaan drinken in 5 dagen dus ik koos voor bevroren geleverd i.v.m. de houdbaarheid.

DAG 1 WOENSDAG

Ik startte op een woensdagochtend, daarvoor had ik 2 dagen afgebouwd met lichte maaltijden eten en geen cafeïne of alcohol. Ik ging eerst wegen omdat ik wel benieuwd was wat het met mijn gewicht zou doen. De ochtend begon ik met een glas lauw water met citroen en vervolgens een heerlijke weatgrass shot. De shot was niet bepaald lekker maar vooral groen en gezond. Vervolgens begon ik met de eerste sap van 420 ml. Na elke 2 uur moest ik weer een nieuwe sap drinken, om honger te voorkomen. Dit in totaal 6 keer. Ik moest veel plassen en had veel hoofdpijn. Op zich kwam ik dag 1 goed door. Ik had in ieder geval geen honger. De laatste sap van de dag (wat ik rond 20:00 uur nam) was vanilla sky. Wauw wat was dat in het verschil met alle andere sappen een snoepje. Ik genoot volop. Dit sapje bestond uit almond milk, coconut sugar, vanilla powder en Himalaya salt. Normaal sport ik bijna elke dag alleen nu hield ik mij even rustig en ging ik op tijd slapen.

DAG 2 DONDERDAG

De dag begon goed, ik stond fit op en begon met de shot en sap 1. Daarna door naar werk. In de middag was ik chagrijnig en een beetje slap. Ik kon aan niets anders denken dan aan chocola, mijn grootste verslaving van de laatste tijd. Uiteindelijk besloot ik met mijn stomme hoofd een grote reep chocola te kopen en binnen 10 minuten was die ook op. Wat voelde ik me rot en baalde ik.

Ik besloot de volgende dag helemaal opnieuw te starten omdat ik per se de 5-daagse detox-kuur wilde volbrengen. Hierdoor moest ik ook 2 dagen sap-kuur opnieuw bij kopen ‘’tjinggg tjinggg’’. Doordat het toch al mislukt was ben ik die dag gewoon gaan eten en ook gaan sporten ‘s avonds.

2e POGING DAG 1 VRIJDAG

Ik werd met heel veel energie wakker en ik dacht oké dit gebeurt mij niet nog een keer. Ik voelde dat het me ging lukken en dat ik gewoon even door die suikerverslaving moest. Die dag was zwaar en ik kon alleen maar aan eten denken. Ik probeerde zoveel mogelijk bezig te zijn en zo min mogelijk voor de tv te hangen. Gelukkig had ik die dag een drukke dag en moest ik tot ‘s avonds laat personal training geven. Tussen de sappen door mag je water of kruidenthee drinken, alleen vulde de sappen van 420ml per stuk ook enorm waardoor ik daarnaast niet heel veel dronk. Na mijn werk ging ik gelijk naar bed.

DAG 2 ZATERDAG

Ik ging vol enthousiasme het weekend in. Ik had mijn wekker vroeg staan en zat al om half 9 in mijn auto op weg naar Amersfoort. Om de week volg ik daar op zaterdag de opleiding tot gewichtsconsulent. Ik moest vandaag ook presenteren en dat ging ik over ‘de detox-sapkuur doen’. Eenmaal op school bleek het vakantie en kon ik rechtstreeks weer terug naar huis. Oeps lekker stom……

Ik had niet verwacht dat onze opleiding zich ook aan de schoolvakanties hield. Uiteindelijk ben ik thuis aan school gaan werken en ging de dag vrij ontspannen voorbij. Ik besloot niet te gaan sporten en mijn krachten te bewaren voor morgen, mijn voetbalwedstrijd. Mijn vriend zat die dag heerlijk op de bank met pizza en veel suiker, maar ik hield mezelf gelukkig sterk en genoot “heerlijk” van mijn sappen. Het was een pittige dag gelukkig smaakte mijn laatste sap vanilla sky weer erg goed.

DAG 3 SUNDAY GAME-DAY

Ik werd om 8 uur wakker en begon weer met de shot en sap 1. Om 9 uur moest ik bootcamp lesgeven. Vandaag voelde ik me heel vrolijk en energievol. Ik dacht ook yes ik ben al op de helft en dit ga ik redden. Na de les ging ik gelijk door naar de voetbal. Gelukkig stond ik vandaag wissel. Ik was al een beetje bang dat ik een volle wedstrijd moest gaan spelen op sapjes. Dat zou geen succes zijn. Uiteindelijk heb ik 20 minuten gespeeld en dat ging prima. Na de wedstrijd gelijk een sap in mijn mik en ik was weer helemaal oké. Enig nadeel was van vandaag dat op zondag we meestal gezellig een wijntje drinken in de kantine of thuis met mijn vriend. Lekker toastje met kaasjes erbij. Dat moest ik vandaag echt even uit mijn hoofd zetten en dat was lastig. Ik dacht heletijd; denk maar aan vanilla sky, kom op Melissa nog maar 2 dagen hierna. Eindstand had ik dag 3 goed overleefd.

DAG 4 MAANDAG

Heerlijk gevoel dat ik het weekend was doorgekomen op sapjes en met veel energie en blijdschap. Vandaag had ik een drukke werkdag en alles verliep soepeltjes. Deze dag was wel de dag dat ik alleen maar over eten kon na denken. Niet per se dat ik nu wilde eten maar dat ik ging nadenken over wat ik de dag dat ik weer mocht eten zou gaan eten. Ik ging allemaal gezonde recepten opzoeken en raakte geïnspireerd. Ik keek uit naar woensdag, de dag dat ik weer mocht eten. Ik had een boodschappenlijst gemaakt zodat ik morgen alvast de boodschappen kon doen. Ik ging op tijd slapen zodat het snel weer de volgende dag was haha.

DAG 5 DINSDAG

Nog steeds voelde ik mezelf deze dag heel fit en vrolijk. Ik werd de laatste dagen vooral met veel meer energie wakker en dat ik echt zin had in de dag. Ik had vandaag een drukke werkdag. In de middag tussendoor had ik 1 uur pauze en besloot ik boodschappen te gaan doen. Eenmaal in de supermarkt begon het slijm in mijn mond te lopen en mijn buikje te knorren. Niet nadenken boodschappen halen en snel naar huis. Ik had echt veel boodschappen maar met vooral veel gezonde voedzame recepten. Ik had zin om weer te koken dus ik besloot gelijk alvast een bananenbrood te bakken zodat ik die morgen alvast lekker kon gaan smullen. Nadat het bananenbrood klaar was liet ik die afkoelen en ben ik weer gaan werken. ‘s Avonds had ik nog een voetbaltraining met als laatste toetje de Vanilla Sky. Ik dacht wel wat ga ik deze Vanilla Sky missen zeg. Die avond heb ik alvast het eten voorbereid voor de volgende dag en daarna gaan slapen.

THE DAY FOR FOOD; HEALTHY FOOD

Uiteraard werd ik al heel vroeg wakker want wat keek ik uit naar deze dag. Ik voelde me echt top vol energie en heerlijk geslapen. Als eerste begon ik met wegen. Wow ik was in 7 dagen tijd waarvan 5 dagen echt alleen aan de sappen gehouden, was ik ruim 3 kg afgevallen. Dan moet je wel rekening houden zodra je weer eet dat er minimaal 1 kg snel aan komt en als je niet oppast kom je heel snel aan. Het voordeel/nadeel bij mij is dat ik heel snel kan aankomen maar ook heel snel kan afvallen. Na deze detox adviseren ze om 2 dagen rustig op te bouwen met eten. Lichte maaltijden en niet in je oude “slechte” gewoontes terug te vallen.

Voordat ik aan mijn ontbijt begon had ik als eerste super veel zin om weer een cappuccino te drinken na 1 week geen cafeïne. Ik was zo blij als een kind met mijn koffie. Ik had wel het gevoel dat ik er erg druk van werd in combinatie met mijn enthousiasme. Mijn eerste maaltijd na 5 dagen niet eten was soya yoghurt met noten/zaden mix, dadels en appel met kaneel. Ik ging er uitgebreid voor zitten en at het op mijn gemak. Het smaakte verrukkelijk.

Mijn buik moest wel weer even wennen aan eten. Ik hoorde het rommelen en merkte ook dat ik snel vol zat. In de middag at ik een rodenbieten wrap met humus, spinazie met avocado erin. Jammie. En in de avond ging ik heerlijk koken. Ik had een leuk en voedzaam gerecht gevonden op internet wat ik wilde uit proberen. Het resultaat mocht er wezen en het smaakte ook weer super goed! Het was zoete aardappel, quinoa, spinazie, fetakaas, pecanoten en cranberry’s.  Mijn buikje zat vol maar gelukkig ging ik ‘s avonds lekker sporten vol energie en trots dat ik de detox-kuur volbracht had.

In het begin dat ik bezig was dacht ik echt wat is dit zwaar en wat mis ik eten. Uiteindelijk raak je eraan gewend en krijg je alleen maar energie en voel je je vrolijk. Je kijkt uit naar de dag dat je weer mag eten. Daardoor ga je eten ook meer waarderen. Mentaal was het het het moeilijkste. Ik heb dit zwaar maar positief ervaren. Na deze kuur wil je ook graag verder met gezond eten omdat je daar veel meer energie uit haalt. Ik ben blij dat ik nu geen behoefte meer heb aan die suikerverslaving en moet ook oppassen dat ik niet weer daarin terug val.

Misschien dat ik dit 1 keer per jaar wil gaan doen even om je lichaam te resetten. Ik hoop dat jullie iets aan mijn artikel hebben, maar vooral het leuk vonden om mijn ervaring hierover te lezen.

Liefs,

MEVI

Scroll to Top